Как да разбера дали имам лош дъх?

Забелязали ли сте хората да се отдалечават от вас, когато започнете да им говорите? Обръщат ли се леко в страни, след като ги целунете за довиждане? Това е малка част от признаците, че може да имате лош дъх.
Ако се съмнявате, направете прост тест. Просто близнете вътрешността на китката си и подушете- ако миризмата е лоша, бъдете сигурни, че същото ще важи и за дъха ви.
Алтернативният метод е да помолите добър приятел да е откровен с вас.

Какво причинява лошия дъх?

Той е често срещан проблем и причините за наличието му са различни. Постоянно лошият дъх обикновено се дължи на неприятни газове, отделяни от бактериите, покриващи зъбите, венците и езика. Парченцата храна, задържаща се между тях, след заседяване също отделя неприятна миризма.
Ароматните храни като чесън и лук, също може да са виновници за лошия дъх. Затова е и толкова важно, да миете зъбите си редовно и правилно. Това определено ще запази дъха ви свеж.

Бактериите, намиращи се в нашите усти, причиняват заболявания на венците и зъбен кариес. Един от предупредителните признаци е постоянният лош дъх и неприятен вкус.
Единствено вашият лекуващ зъболекар ще може да установи и отстрани проблема, по време на редовните ви прегледи. Колкото по-рано бъдат открити проблемите, толкова по-ефективно ще е лечението.

Какво друго причинява лошия дъх?

Лошият дъх може да е причинен и от няколко медицински проблема, като например „Сухота в устата“ (ксеростомия). Състояние, при което в устата се произвежда по-малко слюнка. Тя позволява на бактериите да се натрупват в устата и да причиняват лошия дъх. Сухотата може да е предизвикана от приема на определени лекарства, от проблеми със слюнчените жлезите или непрекъснатото дишане през устата. Тя е специфична също и за хората в по-напреднала възраст.
Други медицински състояния, причиняващи лошият дъх, включват инфекции в гърлото, носа или белите дробове; синузит, бронхит, диабет; или проблеми с черния дроб или бъбреците. В случай, че вашият зъболекар установи, че устата ви е здрава, може да бъдете насочени от него към личния си лекар, или специалист, за да се разбере причината за лошия ви дъх.

Причинява ли тютюнопушенето лош дъх?

Тютюнът причинява собствен вид лош дъх. Единственото решение в случая е спирането на цигарите. Освен миризмата в дъха ви, то причинява оцветяване на зъбите, дразнене на венците и загуба на вкус. Пушачите са по-податливи към заболявания на венците и са изложени на по-висок риск от рак на устата, рак на белия дроб и сърдечни заболявания.
Ако успеете да спрете цигарите, но все още имате лош дъх, тогава трябва да се обърнете към вашия зъболекар или личен лекар за съвет.

Как може да ми помогне зъболекарят?

Ако имате лош дъх, ще трябва да изградите навици, за да поддържате устата си чиста и свежа. Редовните прегледи ще позволят на вашия зъболекар да следи за всички места, между зъбите ви, където се задържа плака, както и ще може да почиства всички труднодостъпни зони. Той също така ще ви покаже правилния начин за почистване на зъбите, венците и езика.

Мога ли да предотвратя лошия дъх?

За да запазите дъха си свеж, е нужно да се отървете от всякакви заболявания на венците и да поддържате устата си чиста и свежа. Ако имате лош дъх, опитайте се да водите дневник на консумираните от вас храни, както и приеманите лекарства. Занесете списъка на вашия зъболекар, който може да ви предложи начин за решаване на проблема.

Мийте зъбите и венците си задължително преди лягане и поне веднъж дневно, с флуоридна паста за зъби.

Не забравяйте и езика. Намалете сладките храни и напитки.

Посещавайте редовно своя зъболекар, толкова често, колкото ви препоръчва.

Използвайте вода за уста – някои съдържат агенти, които биха могли да унищожат бактериите, виновни за лошия ви дъх. Ако лошият дъх се задържи, посетете своя стоматолог, за да се уверите, че водата за уста не задълбочава проблема.

Дъвчете дъвки без захар – тя помага устата ви да произвежда повече слюнка и спира изсушаването.

Как мога да предотвратя лошия дъх, ако нося протези?

Почистването на протезите е също толкова важно, колкото и естествените зъби. Парченца храна могат да се задържат по краищата на протезите, и ако не ги почиствате старателно, там тя да изгние.
Почиствайте протезите си старателно над купа с вода. При евентуално изпускане ще се предотврати тяхното ново замърсяване или повреда. Четкайте ги преди да ги накиснете, за да премахнете парченцата храна от тях.

Leave a Reply

avatar
  Абонамент  
Извести за