Как да направим избор на зъболекар в България?

Как да намерим подходящия за нас стоматолог?

Отделете време да изберете зъболекар, не чакайте да го направите по спешност! Съществуват няколко неща, които да се вземат предвид при търсенето на такъв.

Местонахождение и работно време – изберете стоматолог близо до дома или работата си. Това ще улесни планирането на посещенията и пристигането навреме. Уверете се също така, че стоматологичният кабинет е отворен в дните и часовете, когато сте в състояние да насрочите среща.

Разходи – Работи ли зъболекарят със здравната каса? Дали предлага различни възможности за плащане (кредитни или дебитни карти, разсрочено плащане)? Каква част и какви видове лечение покрива вашата здравна осигуровка.

Имайте предвид, че разходите и цените варират при различните практики. Ако е възможно, поискайте прогноза за процедурите и общата сума за лечението.

Личното удобство и комфорт – Едно от най-важните неща, които трябва да имате предвид при избора на зъболекар, е дали се чувствате комфортно с този човек. Можете ли да му обяснявате симптомите и да задавате въпроси? Чувствате ли, че чува и разбира вашите притеснения и страхове?

Професионални квалификации – Зъболекарският кабинет трябва да може да ви разкаже за обучението на стоматолога. Ако персоналът изглежда неудобно да отговори на вашите въпроси, или не желае да го прави, помислете за намирането на друг кабинет. Може да получите информация за квалификацията на зъболекаря от организацията в която членува. Повечето от тях изброяват своите членове и техните квалификации.

Спешна помощ – Разберете какво ще се случи, ако имате извънредна ситуация в нормално работно време, през нощта или през уикенда. Зъболекарят не трябва да ви препраща към спешните кабинети. Трябва да може да се свържете с него (или с подходящ негов заместник) по всяко време по телефона или през интернет.

Оборудване и обстановка – обърнете внимание на чистотата в кабинета. Ако тя не е на ниво, може да очаквате същото за качеството на предлаганите там услуги. Притежава ли кабинета ново оборудване, рентген или машина за изработка на корони и други реставрационни детайли.

Как да намерим оценки за зъболекари?

Търсете следното:
Попитайте вашите приятели, семейство, колеги или коментари в интернет. Те могат да ви разкажат за личността на зъболекаря и неговата практика.

Ето няколко подходящи въпроси, на които да си отговорите:

Колко добре обяснява лекаря възможностите за лечение?
Колко време трябва да прекарате в чакалнята?
Чувствата ли се спокойни да задавате въпроси?
Как работи при спешни случаи?
Колко време трябва да изчакате за среща?
Как се обработват сметките
Вашият настоящ зъболекар – Ако ще се сменяте своето местонахождение, попитайте настоящия си зъболекар, дали той познава някой, който да ви препоръча близо до новия ви дом.
Вашият личен лекар- той също може да ви даде някои имена на зъболекари.

Освен всички тези възможности може да използвате и платформата dentmap.info за откриването на подходящия за вас стоматолог, по всички от изброените критерии.

И запомнете грижата за зъбите Ви е повече от четкане с паста. За пълната грижа е важно да посещавате зъболекар на всеки шест месеца за редовен преглед и професионално почистване. Първата стъпка от този процес е намирането на зъболекар, с който да се чувствате комфортно и сигурно.